Tävla i dressyr

Har du en häst och vill försöka vinna fina priser? Genom att tävla i dressyr kan du och din häst visa upp er på arenor både i Sverige och utomlands. Dressyr är nämligen väldigt populärt i hästvärlden. Inom denna hästsport handlar det väldigt mycket om elegans och färdighet och det krävs övning för att bli riktigt bra. Denna gren har sitt ursprung från den militära världen men är idag en egen inriktning inom hästsport där syftet är att göra hästen så angenäm som möjligt att rida under tiden som ni som ekipage ger ett elegant intryck.

Dressyr är en populär ridsport

Dressyr för alla

Så vad krävs för att bli framgångsrik inom dressyr? Precis som med alla andra sporter och aktiviteter behövs ett stort engagemang. Alla kan börja träna denna sport, bara man är beredd på vad man ger sig in i. En häst är ett kraftfullt djur som kräver omvårdnad nästan dygnet runt. Därför väljer många hästägare att ha en eller flera skötare till sin häst så att man kan dela upp ansvaret. En häst som ska bli framgångsrik behöver tränas noga och ofta.
När man tävlar i dressyr finns det flera olika klasser som man kan anmäla sig till. Man kan välja mellan att tävla i basklassen, på medelnivå eller på avancerad nivå. Detta beroende på hur långt man har kommit i sin utveckling. De avancerade klasserna drar ofta en större publik men även de andra klasserna är välbesökta. Om du är nybörjare är det smart att ta hjälp av en tränare och först börja tävla i basklassen. Det kan även hjälpa för nervositeten om man inte är van vid att ha allas blickar på sig.

Träna din häst

Inom dressyr återkommer man hela tiden till hur viktigt det är att träna sin häst. Målet är att hästen själv ska förstå hur den ska röra sig så kraftfullt, smidigt och vackert som möjligt utan att få för mycket instruktioner från ryttaren på ryggen. Därför är det viktigt att upprepa alla moment om och om igen i träningen så att hästen kan ta till sig kunskapen ordentligt. Som domare tittar man på om ryttaren och hästen är samspelta, vilket de blir med övning och tillit.
Hästen ska kunna bära sig själv, brukar man säga. Självklart måste du först instruera och visa hästen de olika positionerna, men efter en tid bör din häst själv kunna samla sig i en vacker piaff. Piaff betyder att ni som ekipage gör en taktfast trav samtidigt som ni knappt märkbart rör er framåt. En annan position är den mycket svåra pesaden som nästan liknar en stegring, det vill säga att hästen lägger all vikt på bakbenen och höjer frambenen. Även för många professionella ryttare inom dressyr är en pesad fortfarande svår att genomföra.

Uppvisning i särklass

Dressyr är en populär gren inom hästsport där du och din häst ska visa upp er elegans och era förmågor tillsammans som ett ekipage. Det går att tävla i flera olika klasser – bas, medel och avancerad. Inom denna gren läggs mycket vikt på att er uppvisning är både elegant och ger ett smidigt intryck. Man bedömer bland annat hur er kommunikation fungerar och det är eftersträvansvärt att häst och ryttare förstår varandra utan att behöva signalera med tyglar eller ljud.