Svenska tävlingar i ridsport

Varje år hålls det många olika tävlingar inom ridsport runt hela Sverige. Det rör sig om såväl travlopp som dressyrtävlingar och det finns alternativ för alla åldrar och nivåer av erfarenhet. Deltagare kommer för att tävla från hela landet och ibland även från andra länder. Ridning är en mycket uppskattad publiksport i Sverige som ständigt lockar många åskådare. Är du också intresserad av ridsport? I den här texten ska vi titta närmare på hur dessa tävlingar går till och hur du kan gå till väga för att komma igång med sporten.

Tävlingar för nybörjare

När man precis har börjat rida är det troligt att den ridskola man är medlem i anordnar tävlingar för nybörjare, till exempel som avslutning på året eller kursen. Det är ett enkelt och lättsamt sätt att börja tävla inom ridning, framförallt eftersom ridskoletävlingar inte har några speciella krav på ryttarna. När en ryttare däremot vill ta klivet över till att tävla på allvar ökar dock kraven. Ryttaren som vill tävla måste då avlägga ett särskilt prov för att få sin ryttarlicens.

Tävlingar är en stor del av ridsport i Sverige
Har man väl fått ryttarlicens kan man börja anmäla sig till tävlingar i sitt område och även längre bort. Svenska Ridsportförbundet arrangerar tävlingen Start Cup som är särskilt utformad för barn. Där kan de tävla mot varandra med något förenklade regler. För de andra tävlingarna är det viktigt att ha ordentlig koll på vilka regler som gäller. Här har Svenska Ridsportförbundet enats om ett utförligt tävlingsreglemente. Det omfattar allmänna bestämmelser som är lika för alla, men även specifika regler för sportens olika undergrenar.

Olika tävlingsgrenar inom ridsport

Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglemente omfattar många olika grenar, men framförallt dressyr, hoppning, fälttävlan och körning. Med dressyr avses ridning där fokus ligger på hur väl hästen har tränats till att utföra bestämda rörelsemönster. Förbundet arrangerar flera dressyrtävlingar för olika åldersspann, från barn och ungdom till seniorer. Hoppningsgrenen handlar om hästens förmåga att navigera en utstakad hinderbana, främst genom att hoppa över bommar och vattengravar. Även inom denna gren finns det ett flertal tävlingar som arrangeras med jämna mellanrum. Dessa brukar vara publikfavoriter.
Fälttävlan kombinerar aspekter av de två föregående grenarna men förlägger ridningen utomhus. Målet är att hästen ska kunna navigera banor i terräng på ett skickligt sätt. I körning däremot handlar det mindre om stil och mer om hastighet. Inom den snarlika grenen distansritt är syftet att klara av ett lopp på så kort tid som möjligt, även om dressyr inte är helt ovidkommande. I övrigt arrangerar Svenska Ridsportförbundet även tävlingar i de mer specialiserade grenarna voltige, gymkhana och working equitation.

Många alternativ för ryttare

För den som vill tävla i ridsport finns det många olika alternativ i Sverige. Deltagande kräver förstås att man studerar reglerna noggrant och ser till att skaffa de ryttarlicenser som behövs. När man väl har dessa gäller det att veta vilka tävlingar man vill delta i samt i vilken gren. Föredrar man dressyr eller distanslopp? Vad man än väljer är ridsport utan tvivel en idrott som bara kommer att växa i popularitet, inte minst på grund av spänningen den erbjuder för både utövare och åskådare.