Hästskötsel – Hur gör man?

Det finns många viktiga aspekter inom hästskötsel, oavsett om det gäller motion, mat, träning eller boende. Att ha häst är något alldeles speciellt och något som ofta kräver väldigt mycket tid, pengar, engagemang och energi – men det är värt allt jobb. En vänskap med en häst är unik och långlivad. Eftersom dessa djur är både intelligenta och kärleksfulla, är hästskötsel en oerhört viktig del av att äga ett djur. Skötsel är viktigt för alla djurägare. Med lite grundläggande information och tips kan du här få ett hum om hästar är rätt djur för dig.

Hästskötsel ingår i hästägandet och ska utföras regelbundet

Hästskötsel – flera aspekter av ett område

Hästskötsel involverar flera olika delar. En av de främsta är visitering. Det går ut på att du helt enkelt gör en helkroppsundersökning av hästen och då undersöker du bland annat öron, ögon, muskler, hovar och man. Allt ska vara fritt från sår och svullnader och det är viktigt att se till att hästen inte har ont någonstans. Det kan vara bra att börja undersökningen med att småprata lite med hästen, för att på så sätt se hur den reagerar samt för att lugna den inför visiteringen.
Visitering är bra att göra när du ryktar hästen, det vill säga borstar pälsen, manen och svansen. Det är lämpligt att då kontrollera om det finns några sår eller om det ömmar någonstans. Detta är en bra vana att få in. Helst ska hästen ryktas varje dag för att pälsen ska hållas ren och glansig. Ryktningen hjälper även till att hålla igång hästens blodcirkulation. Det bidrar också till att få bort smuts från pälsen före ridturen, så att inget ligger och skaver under sadeln. Denna form av hästskötsel är också ett bra sätt att vara social med hästen.

Hovar och annat

En väldigt viktig del av hästskötsel är hovarna. Försummad eller felaktig hovskötsel är den främsta anledningen till felaktiga benställningar, ojämna rörelser och felvuxna hovar. Hovarna växer ständigt och även om hästen inte har skor – som inte behövs om den går på bete eller inte arbetar – måste de regelbundet underhållas, undersökas och verkas för att de inte ska växa fel. Som tumregel kan man säga att en hovarna bör verkas mellan var sjätte och åttonde vecka, beroende på vad hästen har använts till.
Hästskötsel betyder inte endast att du pysslar om själva hästen. Att se över andra saker som utrustning, hagar och spiltor är minst lika viktigt. Om en häst hålls i en box eller spilta under delar av dygnet, bör dessa utrymmen mockas varje dag för att de ska hållas rena och fräscha. Även hagar bör mockas regelbundet för att minska risken för parasiter och sjukdomar. Hästen ska utfodras varje dag, vilken fodersort som är lämplig beror på hästens storlek och aktivitetsnivå. Det ska alltid finnas rent vatten tillgängligt dygnet runt.

Ett hårt arbete och stort nöje

Hästskötsel är en oerhört viktig del av hästhållningen. En häst som mår bra är en lycklig häst och det gäller också för alla andra sorters djur. För att skapa en skön miljö och goda relationer mellan häst och människa krävs en del arbete. All den glädje som du får ut av det ibland slitsamma jobbet, är utan tvekan värt det. En glad häst är ofta både charmig, lekfull och gosig. Med rätt skötsel och omtanke har du en god vän i många år framöver.