Allt om ponnyhoppning

Ponnyhoppning är till för dig och din ponny

Hoppning är något som de flesta har som sin favoritgren inom ridsport. Många unga drömmer om att få ta sig ut på tävlingsbanorna och få visa upp både sig själv och sin ponny i ponnyhoppning. Det krävs dock både intyg och registrering av både ryttare och ponny för att få delta i tävlingar, både lokalt och på elitnivå. Det är mycket att hålla koll på och veta vilka klasser inom ponnyhoppning man ska anmäla sig till, och därför är det bra att läsa på innan för att få lite kött på benen inför den första starten.

Ponnyhoppning en av de populäraste grenarna

Ponnyhoppning är en av de populäraste sporterna inom ridsport men från år 2007 får inte placeringarna ge prispengar. Ponnyerna måste även ha mätintyg och vara chipmärkta för att få starta i en tävling. Även en licens krävs och innan man kan få den måste ponnyn vara registrerad i en avelsförening för ponnyns ras, chipmärkt och ha svenskt mätintyg. Om ponnyn skulle vara av okänd ras och härstamning ska den vara registrerad hos Svenska Hästavelsförbundet för att kunna delta i lokala tävlingar.

Mätintyget är till för att kunna dela in ponnyerna i olika kategorier och se vilken kategori de tillhör: A-ponny, B-ponny, C-ponny och D-ponny. Ponnyerna hoppar sedan i de egna klasserna och hindrens höjd beror på ponnyns höjd och klassens svårighetsgrad. Svårighetsgraderna finns i Lätt D, Lätt C, Lätt B, Lätt A, MSV B, MSV A och svår, där endast D-ponnyer kan delta. A-ponnyer tävlar upp till Lätt A, B-ponnyer upp till Lätt B och C-ponnyer till MSV A i ponnyhoppning.

Du som ryttare

Det är inte bara din ponny som behöver licens utan även du som ryttare måste ha en för att kunna tävla på lokal nivå till elitnivå. Innan du kan få en ryttarlicens måste du ha tagit grönt kort, detta för att bevisa att du besitter kunskapen som krävs vid tävling. Du behöver gå en Grönt kort-kurs som avslutas med ett prov som avgör om du får kortet eller inte. Efter det gröna kortet är det dags för att ta ryttarlicens som krävs inom ponnyhoppning.

För att få igenom en ryttarlicens krävs att du skriver i underlag för licensen som du kan hämta hos din ridklubb och därmed har en ansvarig för ridklubben som skriver under (samt en förälder, beroende på din ålder). Du får även med en försäkring i din ryttarlicens där både tiden under tävling och sträckan till och från tävling täcks. Licensen gäller per kalenderår till skillnad från ponnylicensen som gäller hela ponnyns liv. Detta gör att man måste skaffa en ny licens till sig själv varje år för att fortfarande vara aktuell för att tävla i ponnyhoppning.

Ponnyhoppning är roligt

Att få tävla är något många drömmer om, och speciellt få visa att all träning och alla hårda pass har gett resultat. Ponnyhoppning är det första steget ut mot den elitvärld som väntar och inte bara ska tävlingarna ge resultat utan det ska såklart även vara roligt att delta. Det är mycket som ska hållas koll på inför en tävling och alla bitar måste vara på plats för att man ska kunna delta. Håll koll på licenser, intyg, registreringar och att allt är giltigt innan du åker.